Φυτικά Συστατικά Cranberry

Cranberry

Το Cranberry (κράνμπερι ή οξύκοκκο) είναι ένας καρπός που αναπτύσσεται στα υγρά εδάφη της Βορείου Αμερικής, γνωστός στους Ινδιάνους ήδη από το 1500 για τις θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητές του. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος και την αυξημένη προστασία του. Έχει αποδειχτεί ότι εμποδίζει την προσκόλληση βακτηρίων στην περιοχή, τα οποία έτσι αδρανοποιούνται και δεν μπορούν πλέον να βλάψουν. Προτείνεται σε άτομα με επανεμφανιζόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού (UTIs), όπως και σε άτομα που έχουν εμφανίσει πέτρες στους νεφρούς, καθώς προλαμβάνει το σχηματισμό τους. Είναι εξαιρετικά πλούσιο σε βιταμίνη C, πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά, περιέχει ένα σύνολο φλαβονοειδών με ισχυρή αντιβακτηριακή δράση, ευεργετικά οργανικά οξέα, β-καροτένιο, λουτεΐνη, βαλανοκετόνη και θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, θείο, βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Ε. Το Cranberry βοηθά επίσης στην αποτροπή του έλκους στομάχου και της οδοντικής πλάκας, καθώς και στην απομάκρυνση τοξινών από το αίμα, ενώ έχει αντικαρκινική δράση και αντιγηραντικές ιδιότητες.