Φυτικά Συστατικά Γκρέιπφρουτ

Γκρέιπφρουτ (Citrus Paradisi)

Το Γκρέιπφρουτ (Citrus paradisi ή Κίτρο το παραδείσιο) είναι ο καρπός του ομώνυμου οπωροφόρου δέντρου που ανήκει στην οικογένεια των Ρουτιδών (εσπεριδοειδών). Ανακαλύφθηκε το 17ο αιώνα στα νησιά Μπαρμπάντος, απ’ όπου πέρασε το 1825 στην Αμερική και στη συνέχεια στην Ευρώπη. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού κατά των μικροβίων, λοιμώξεων, ιών, βακτηρίων κ.ά., περιέχει βιταμίνη Α, β-καροτένιο, λυκοπένιο με αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση (σε καρκίνους προστάτη, μαστού, δέρματος, παχέος εντέρου, πνεύμονα). Περιέχει ακόμα βιταμίνες Β (φυλικό οξύ, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη, θειαμίνη), πηκτίνη, που μειώνει τη χοληστερίνη και τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, ανόργανα συστατικά όπως σίδηρο, ασβέστιο, χαλκό, φωσφόρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο. Επίσης βοηθά στην αντιμετώπιση της αϋπνίας και του έλκους στομάχου, είναι καρδιοτονωτικό και το έλαιο των σπόρων του δρα ως φυσικό αντιβιοτικό, αντισηπτικό και απολυμαντικό. Το Γκρέιπφρουτ συμβάλλει στην απώλεια βάρους, μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καταπολεμά την ουλίτιδα, ενώ πολύ σημαντική είναι η συμβολή του σε προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος.