myesi vitamin c

Βιταμίνη C

Η Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη, παράγωγο της γλυκόζης, με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το όνομά της προέρχεται από το στερητικό α- και τη λέξη σκορβούτο, μία διαταραχή που οφείλεται στην έλλειψη βιταμίνης C και έχει σοβαρές συνέπειες: αιμορραγίες ούλων, απώλεια δοντιών, αρθρίτιδα και επιβράδυνση της επούλωσης τραυμάτων. Παράγεται από όλα τα φυτά, τα φύκια, τα περισσότερα σπονδυλωτά και μερικά βακτήρια, αλλά όχι από τον άνθρωπο, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να λαμβάνεται ως θρεπτικό συστατικό από τη διατροφή. Είναι το «κλειδί» για την ανάπτυξη, την επανόρθωση, την αναδόμηση και τη διατήρηση των υγιών κυττάρων στον οργανισμό (συνδετικό ιστό, δόντια, οστά, χόνδρους), γιατί αυξάνει θεαματικά την παραγωγή κολλαγόνου. Η Βιταμίνη C μειώνει τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, την υπέρταση, τις κρίσεις άσθματος, τις αλλεργικές αντιδράσεις, είναι ζωτικής σημασίας για την ορθή επούλωση των καταγμάτων, των ούλων μετά την αφαίρεση δοντιών, των ελκών, συμβάλλει στη θεραπεία της αναιμίας, ωφελεί τους πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα και είναι απαραίτητη για τους καπνιστές.