Αγκινάρα (Cynara Scolymus)
H Αγκινάρα (κυνάρα), βότανο με εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες, πήρε το ελληνικό όνομά της από το αρχαιοελληνικό «κύων», δηλαδή σκύλος, ίσως γιατί τα φύλλα της μοιάζουν με δόντια σκύλου. Το φυτό, που ανήκει στην οικογένεια των Αστερωδών και ευδοκιμεί στις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο, χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο ήδη από τους αρχαίους Αιγύπτιους, Έλληνες και Ρωμαίους και από τον 15ο αιώνα μ.Χ. στην Ευρώπη. Είναι πλούσια πηγή ασβεστίου και βιταμινών (Α, Β1, Β2, C), αλλά οι ευεργετικές ιδιότητές της οφείλονται βασικά στην κυναρίνη και τη σκολυμοσίδη. Έχει αποδειχτεί πως διεγείρουν την έκκριση της χολής κι έτσι συμβάλλουν στην καλή λειτουργία, αποτοξίνωση και θεραπεία των παθήσεων του ήπατος και του πεπτικού συστήματος. Επίσης η κυναρίνη, σε συνέργεια με τις υπόλοιπες ουσίες του φυτού, ισχυροποιεί την αντιοξειδωτική δράση της και μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα, που προκαλούν αθηροσκλήρωση. Η αγκινάρα μπορεί να προστατεύσει το ήπαρ από τις επιβλαβείς επιπτώσεις του οινοπνεύματος ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην αφομοίωση των λιπαρών τροφών.